Arne Focketyn

Arne Focketyn

Renewable EnergyGood jobsReduced InequalitiesSustainable Cities and CommunitiesResponsible ConsumptionClimate ActionLife on landPeace and Justice

Wie ben je en wat doe je?

Als regisseur en cameraman breng ik het liefst verhalen van mensen die hun energie gebruiken voor het realiseren van hun dromen. Dat is een prachtige job. Je realiseert je elke dag dat er op deze planeet nog erg veel werk is, voor we ons een geslaagde diersoort kunnen noemen. We hebben al veel gedaan, maar tegelijk zijn we nog erg lomp. Het is heerlijk om samen met anderen op die manier in de spiegel te kijken. 

Waarom maak jij deel uit van Generation T?

Er gebeurt enorm veel op vlak van video en online. Het traditionele verdienmodel van televisie zakt langzaam in elkaar en de technologie om kwalitatieve video te maken is véél goedkoper dan vroeger. Zo zie je dat veel organisaties en bedrijven rechtstreeks met hun stakeholders communiceren. Dit is een opsteker voor organisaties die voor verandering gaan, want zij kunnen nu veel gemakkelijker zelf content produceren i.p.v. hun energie en middelen te verliezen in het zich zo aantrekkelijk mogelijk opstellen voor bestaande media. Deze organisaties hebben ook één groot voordeel t.o.v. klassieke bedrijven wanneer ze met video communiceren: precies het menselijke aspect drijft hen het meest, niet de winst of het marktaandeel. Video communiceert de menselijke aspecten beter dan eender welk medium. En dit soort content maak ik het liefst. 

Een concreet voorbeeld van hoe jouw project/activiteiten verandering teweeg brengt:

In "het Eerste Kwartaal", een achtdelige docureeks die ik maakte voor Canvas, ontmoette ik een hele hoop ondernemers met een duidelijke droom. Met veel onder hen heb ik nog steeds contact en ik vermoed dat zij de ondernemer in me hebben losgemaakt. Binnen de reeks botste ik o.a. op NewB, één van de grootste coöperaties van België, die een participatieve bank willen oprichten, waar de klanten mee de producten ontwerpen. Later leerde ik de REScoops kennen, burgercoöperaties die zelf investeren in het opwekken van energie om België tegen 2050 op 100% hernieuwbare energie te laten draaien. Zo ontdekte ik burgerinitiatieven op verschillende terreinen en voelde ik me geroepen om deel uit te maken van deze transitie.

Wie heeft jou geïnspireerd? Wat maakte jou gepassioneerd om te werken aan duurzame transitie?

Beetje cliché misschien, maar toch in grote mate Rob Hopkins. In combinatie met de bankencrisis en de gemiste kans om de "rigged economy" om te buigen in iets dat werkt voor iedereen.