Nele Colle

Nele Colle

http://www.ontspulcoach.be

Good HealthSustainable Cities and CommunitiesResponsible Consumption

Who are you and what do you do?

Ik startte onlangs als Professional Organizer, oftewel 'Opruimcoach'. Dit betekent kortweg dat ik mensen help om opnieuw overzicht te krijgen op hun spullen, administratie of planning. 
Opruimen begint echter met ont-spullen. En daar ligt dan meteen ook mijn grote focus. Ont-spullen is een proces waarbij je bewust wordt van wat je eigenlijk allemaal hebt en wat je eigenlijk nodig hebt. 
Door stil te staan bij wat je allemaal kan weg doen, word je ook veel bewuster en gevoeliger voor wat allemaal binnen komt. 
De link met consuminderen, consumanderen & zero waste is voor mij dan ook zeer duidelijk.
Door foto's, blog, Facebook, website, workshops, gesprekken en opruimprocessen zet ik mensen aan om bewuster om te gaan met wat ze hebben en kopen.

Why are you member of Generation T

Ik ben heel enthousiast, gepassioneerd en overtuigd van wat ik doe. 
Samenwerking staat sowieso hoog in het vaandel. Zo werk ik binnenkort samen met Netwerk Bewust Verbruiken. Op mijn website verzamelde ik alle punten in Gent waar mensen terecht kunnen met hun spullen, want, raar maar waar, dit bestond nog niet. Dit deel ik graag met iedereen die het kan gebruiken. Ook al is het mijn (bij-)beroep, mijn hoger doel is een ideaal. Dit is: 
- zoveel mogelijk mensen aan het ontspullen brengen zodat meer en meer mensen 'nee' zeggen tegen wat niet nodig is (overbodige gadgets, goodiebags, overtollige verpakking, ...). 
- zoveel mogelijk mensen inspireren om niet te investeren in materiaal, maar meer in contacten en belevingen
Een extra bijdrage aan Generation T is wellicht ook dat dit een vrij nieuw 'beroep' is. De nood wordt nu dan ook duidelijk: we zijn historisch gezien op een punt van materiële verzadiging gekomen. Iedereen kent het fenomeen van een garage waar geen auto in kan, een zolder met dozen waarvan je de inhoud niet meer kent, ... Dit was een kleine eeuw geleden ondenkbaar. Nu uit zich dat in veel mensen die het overzicht kwijt zijn en daardoor stress ervaren. De link met burn-out en depressie is dus ook wel te trekken. Ik zeg niet dat opruimen hét geneesmiddel is, maar kan wel helpen je weer grip te doen krijgen op je leven.

Give specific example(s) on how your projects or activities make a difference and initiate change.

Ik geef workshops (zoals 'wat moet ik met die spullen', 'Reduction Night', Simplify Life ism Netwerk Bewust Verbruiken), heb een blog en een Facebook groep "Less is more" om op een laagdrempelige manier mensen aan te sporen om te gaan ont-spullen. Daar zijn ondertussen ook al veel linken met zero waste op gepost. Meer en meer krijg ik positieve reacties van mensen die het eerst maar 'raar' vonden. Zo liet iemand me al weten zijn garage te hebben aangepakt. Een vriendin die mijn nieuwe beroep een beetje vreemd vond, vroeg zich plots in de winkel af of ze de spullen wel nodig had. In haar woorden: 'Verdorie, ze zit toch in mijn hoofd.' En dan had ze het over mij! Collega's komen me spontaan vragen waar ze heen kunnen met hun spullen of komen me vertellen wat ze hebben opgeruimd. Je kan zien dat het hen deugd doet.