Bert Bernolet

Bert Bernolet

http://www.solarzondergrenzen.be

No PovertyRenewable Energy

Rol

Oprichter vzw BISZ, Solar Zonder Grenzen en Energy Kiosks cvba

Quote

"Niemand heeft vanaf het begin een sluitend plan, dat hoeft ook niet, als je maar bereid bent om het gaandeweg aan te passen."

Wie ben je en wat doe je?

Van opleiding ben ik ingenieur elektromechanica met een aanvullende studie economie. Samen met mijn vriendin richtte ik in 2007 een ontwikkelingsorganisatie op, vzw BISZ. In 2008 heb ik het project Solar Zonder Grenzen opgestart en ben ik er voltijds voor beginnen werken. Samen met veel vrijwilligers heb ik zonnepanelen geplaatst in 11 verschillende landen voor 22 projecten zoals ziekenhuizen, scholen, weeshuizen, etc., van Guatemala tot Mongolië over West- en Oost-Afrika. De drijfveer was vooral avontuur. Andere culturen zien, mensen ontmoeten, ervaringen en verhalen opdoen. Maar de batterijen en lampen gingen kapot in onze installaties en niemand had geld gespaard om ze te vervangen. Dan kwam vooral de ambitie om meer te doen, duurzamer, een lange termijn oplossing voor de mensen in ontwikkelingslanden.

Waarom maak jij deel uit van Generation T?

Ik wil de mensen in België tonen dat we niet zomaar dingen moeten weggeven in Afrika om de mensen te helpen. Daar helpen we ze helemaal niet mee. We moeten zorgen dat er een sociale economie wordt opgezet waarbij er winst kan gemaakt worden zodat het op lange termijn kan blijven bestaan. Lokale tewerkstelling en kennisoverdracht stimuleren en betaalbare sociaal-economische modellen opzetten, dat zal volgens mij meer helpen in het Zuiden. Om fondsen binnen te halen voor onze projecten wil ik aantonen dat dat ook kan op leuke manieren zoals een duurzaam festival op zonne-energie of een mobiele bar op evenementen. Elke cocktail die in onze Bar Solar wordt gedronken helpt mee om Afrika te verlichten.

Een concreet voorbeeld van hoe jouw project/activiteiten verandering teweeg brengt:

In België tonen we aan mensen dat je met een kleine organisatie ook een heel duurzaam model kan uitwerken en dat je daar ook financiering voor kan vinden als het maar goed in elkaar zit. Ik probeer te tonen dat je grootse dromen mag hebben en ze mag proberen uitvoeren. Een duurzaam model uitbouwen om de armste mensen in West-Afrika duurzaam licht te geven, lijkt een onoverkomelijk gegeven, maar er zijn toch al 70 000 mensen die van onze lampen kunnen genieten. Mensen die meehelpen aan ons project zien hoeveel je kan doen met weinig middelen. Achteraf zeiden ze dat ze veel geleerd hadden over de manier van denken: elke cent telt omdat ze in Togo er zo weinig voor kunnen betalen.