Cosey Claeys

Cosey Claeys

http://www.zuiddag.be

No PovertyQuality EducationReduced InequalitiesResponsible ConsumptionClimate Action

Rol

Campagneleidster Zuiddag 2010

Quote

"Met een attitude van ‘forever young’ ben ik overtuigd dat, knettergek als we zijn, de kracht in ons ligt om veranderingen teweeg te brengen."

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben historica, bezig aan mijn lerarenopleiding en sinds 2009 een erg toegewijde vrijwilliger bij Zuiddag. Zuiddag is een organisatie voor en door jongeren. Ze stimuleert jongeren wereldwijd om samen te strijden voor een duurzame en rechtvaardige maatschappij. Ik geloof helemaal in de kracht van jongeren en dat we (inter)nationaal de maatschappij op een duurzame manier kunnen veranderen (#yesyouthcan). We moeten nu en snel handelen, want overconsumptie en kleingeestigheid brengen ons nergens. Met een attitude van ‘forever young’ ben ik overtuigd dat, terwijl we vrij en een knettergek zijn, de kracht in ons ligt om veranderingen teweeg te brengen. Ik zal nooit stoppen met strijden voor ons recht om (te feesten en) een eerlijkere wereld over te erven van de vorige generatie.

Waarom maak jij deel uit van Generation T?

Ik engageer me voor (internationale) jongerenparticipatie en educatie( de sleutel tot een betere samenleving). Mijn expertise ligt vooral in cultuur en hoe we die beleven. Doorgaans kijken we niet door een culturele bril naar duurzaamheid, maar het is net dát wat onze wereld doet draaien en in mijn ogen vormt cultuur het fundament van onze maatschappij. Door middel van cultuur kunnen we binnen de harten en hoofden van de burgers komen, zodat we samen aan een betere toekomst kunnen bouwen. Mijn passie voor geschiedenis toont zich hier ook, want we moeten op een kritische manier leren waar we vandaan komen om succesvol de toekomst tegemoet te gaan. Mijn bijdrage zou met andere woorden vooral cultureel, educatief en historisch getint zijn.

Een concreet voorbeeld van hoe jouw project/activiteiten verandering teweeg brengt:

Met Zuiddag verspreiden we de boodschap van duurzaamheid door vegetarisme, solidariteit en rechtvaardigheid te promoten. Dit jaar kozen we ‘duurzaamheid’ als jaarthema. We nemen actief deel aan het Act For The Climate-verhaal. Op 29 november ga ik naar Parijs voor de grote Klimaatmars. Zelf ben ik een pescotariër, hou ik van Brussel wegens de levendige diversiteit en doe ik mijn lerarenopleiding om jongeren op een gedreven manier te onderwijzen, ook over de problematieken en oplossingen die ons omringen. Persoonlijk wil ik mensen inspireren en overtuigen door het gebruik van mijn niet-aflatend enthousiasme, face-to-face gesprekken en het geschreven woord. Mensen meesleuren in het verhaal, soms stapje voor stapje, soms wat bruusker, dat is mijn missie, die ik vol vuur tracht te voltooien.