Domien Declercq

Domien Declercq

http://www.recy-call.com

Sustainable Cities and CommunitiesResponsible ConsumptionClimate Action

Who are you and what do you do?

Ik ben co-founder van de onlangs opgerichte sociale onderneming Recy-Call. Recy-Call wil oude gsm’s inzamelen via een educatief kader in scholen en correct laten verwerken via het Recupel netwerk.

In 2017 verbleef ik voor twee maanden in China voor thesisonderzoek, samen met medeoprichterster/student Laura Morel, omtrent circulaire economie. We leerden er vele duurzame en veelbelovende concepten kennen maar zagen een gebrek aan concrete circulaire oplossingen. Gebeten door circulair ondernemen, dienden we een businessplan in voor de wedstrijd DurfOndernemen van de Universiteit Gent. 2 maanden later wonnen we met ditzelfde concept de Vlaamse wedstrijd Start Academy van Vlajo. Bij DurfOndernemen ontvingen we de publieksprijs. 
Ondertussen zijn wij afgestudeerd als Handelsingenieur en zijn wij dermate sterk overtuigd van de noodzaak van duurzaamheid, circulaire oplossingen en uiteraard ons businessplan dat we beide full-time als social entrepreneur aan de slag gaan voor Recy-Call. Met als hoofddoel, de Bebat worden van de gsm’s.

In een notendop omschreven zal Recy-Call gsm’s inzamelen via een educatief kader in scholen en via het MVO-beleid van bedrijven.

What competences make you a good Generation T?

Ik ben ondernemend, analytisch en ben uiteraard door onze start-up zeer sterk bezig en begaan met grondstoffenschaarste en duurzaamheid in het algemeen.

Hierbij is m'n commitment duidelijk, Recy-Call is hier fulltime mee bezig. Als pas afgestudeerden gaan we niet solliciteren maar zetten wij ons volledig in om van deze duurzame onderneming een absoluut succes te maken!

Give specific example(s) on how your projects or activities make a difference and initiate change.

In België alleen al, worden er 4 miljoen gsm’s verkocht per jaar. Studies tonen aan dat er meer dan 3 miljoen gsm’s passief in onze schuif liggen te verkommeren. Dus een gigantisch urban mining potentieel. We hebben qua inzameling duidelijk heel wat achterstand in te halen. Dit is bovendien wereldwijd probleem. 2 miljard gsm’s komen er jaarlijks op de markt, maar nergens haalt men een inzamelcijfer boven de 5 procent.

De miljoenen mobiele telefoons die enerzijds in de kast blijven liggen en anderzijds hun weg vinden naar het buitenland, bevatten samen een gigantisch vermogen aan zeldzame metalen. Vele van die metalen zijn erkend door de Europese Unie als kritieke grondstoffen en zijn van aanzienlijk strategische belang voor onze industrie en levensstandaard. Verder vinden gsm’s jaarlijks hun weg naar Afrika en Azië via substantiële, dubieuze stromen. Daar worden ze in erbarmelijke omstandigheden verwerkt en is er nauwelijks recuperatie van de waardevolle metalen. De bodem en de lucht worden er vervuild door de informele recyclagetechnieken.

Daarom willen we ook de afvaltelefoons in Afrika op termijn beginnen inzamelen en hier correct laten verwerken. Daarmee maken we het circulaire verhaal volledig rond en maken we echt impact.