Femke Lootens

Femke Lootens

http://www.duurzamestudent.nl/2016/08/29/a-goodbye-and-hello-from-the-go-coordinators/

Quality EducationSustainable Cities and CommunitiesClimate Action

Who are you and what do you do?

Mijn naam is Femke en sinds september ben ik de nieuwe Green Office Coördinator van Nederland en België. Green Offices (GOs) zijn organisaties bestaande uit studenten en personeel die hun universiteit/hogeschool duurzamer proberen maken in hun educatie, onderzoek, gemeenschap en operaties. Ik probeer de GOs van Nederland en België te ondersteunen in hun strijd voor een duurzamere universiteit/hogeschool en de hele beweging meer zichtbaar te maken.

Onrechtvaardigheid, duurzaamheid en de band tussen de mens en zijn milieu zijn onderwerpen die me nauw aan het hart liggen sinds mijn kindertijd. Lang voelde ik me machteloos ten opzichte van klimaatopwarming en andere milieu en onrechtproblemen. Ik vroeg me af hoe ik als individu in godsnaam een impact kon hebben op deze enorme machtsprocessen.  Ondertussen begrijp ik dat klimaatverandering en de strijd naar duurzaamheid het nieuwe verhaal van deze tijd is. En wij zijn allemaal deel van dit verhaal. Overal in de wereld zijn er initiatieven die de wereld en klein beetje mooier willen maken. Ik heb mezelf gerealiseerd dat ik deel ben van deze beweging, en dat we samen wel een positieve impact op de wereld (kunnen) hebben.

What competences would make you a good Generation T?

Een vriendin vertelde me dat ze de volgende succesformule voor mij had opgesteld:

Femke =

-              Zelfzeker, maar niet pretentieus

-              Denkt aan anderen, maar zal tegen de stroom in zwemmen als dat nodig is

-              GAAT ER VOOR

Ik denk zelf dat mijn belangrijkste eigenschap is dat ik iemand ben die doet. Nood in mijn bachelor biologie aan informatie rond GGOs? Ik organiseer een debat. Ik wil graag mensen mobiliseren naar Parijs? Ik verzamel mede geïnteresseerden en organiseer transport voor tachtig studenten. Te weinig communicatie tussen de duurzame initiatieven in Wageningen? Ik creëer een platform en organiseer World cafés.

Als ik iets heb geleerd uit deze ervaringen is dat als je echt iets wilt veranderen, je het gewoon moet proberen. Verbazingwekkend vaak zal het lukken. En als het niet lukt ben je een ervaring rijker en heb je inspirerende mensen ontmoet.

Naast het bezit van deze ‘spark’ zijn relevante competenties ervaring met graphic design, facilitatie van groepsprocessen, project management, social media en communicatie rond duurzaamheid. Mijn rol in de verschillende projecten waar ik aan deelnam was meestal die van starter en/of facilitator. Ik hou ervan om mensen/groepen te helpen en in gang te zetten. Ik heb gemerkt dat het effect van een workshop of samenkomst of het opzetten van een communicatieplatform erg groot kan zijn en er is niets leuker dan te zien wat voor acties andere mensen/groepen doen omdat jij hen een klein zetje hebt gegeven.

Give specific example(s) on how your projects or activities make a difference and initiate change.

In België was ik coördinator van StuJardin, een project rond urban farming voor en door studenten in Gent. Hierdoor was ik lid van de raad van bestuur van UGent1010, een duurzaamheidsorganisatie voor studenten in Gent. Toen ik naar Wageningen verhuisde vorig jaar richtte ik WU’R going to Paris op, een groep studenten die andere studenten mobiliseerde naar de Conference of Youth en de grote klimaatmars in Parijs voor de start van COP21. Hierna probeerde ik het Green Active Network in Wageningen te versterken met praktische dingen zoals het gebruik van een Google Drive, Google Calendar en facebook pagina. Ik organiseerde en faciliteerde meerdere World Café avonden met alle groene organisaties en geïnteresseerde mensen (Green Ideas en Green Action Cafés). Deze avonden hadden vruchtbaar resultaat! Er werd een collectief opgericht dat koken met seizoensgroenten aanmoedigt, begin september was er een ‘groen’ weekend voor nieuwe studenten om alle organisaties te leren kennen en er kwam een overzicht poster met alle groene organisaties. Verder organiseerde ik met een paar vrienden een ‘duurzame weekend trip’ naar Gent. Op dit moment ben ik werkzaam als Green Office Coördinator van België en Nederland. Hiernaast schrijf ik mijn thesis over 'engaging student sustainability groups in higher education', wat hier mooi bij aansluit.

Who inspired you? What made you first passionate about sustainability?

Een kantelmoment voor mezelf was toen ik de klimaattrein naar Warschau nam om mee te lopen in de klimaatmars voor de COP19. Al die mensen van verschillende organisaties en strekkingen die in totaal twee dagen op een oude NMBS trein wilden zitten om een dag in Warschau mee te lopen. De energie die ik daar uit heb gehaald zit nog altijd ergens in mij als een batterijtje dat niet leeg gaat. Sinds dan heeft elk engagement dat ik aanging mijn batterijtje een beetje meer opgeladen. Ik kan me geen leven meer inbeelden waarbij ik me niet inzet om deze planeet een klein beetje mooier en leefbaarder voor iedereen te maken.