Tine Mayeur

Tine Mayeur

http://www.protos.ngo

Clean water and sanitationResponsible ConsumptionClimate Action

Who are you and what do you do?

Tine, 34, getrouwd, mama van 2 meisjes (3j & 6j), educatief medewerker bij Protos, een ngo die opkomt voor rechtvaardig, duurzaam en participatief waterbeheer en watergebruik in België en 9 landen in Afrika en Latijns-Amerika. Als gezin maken we duurzame keuzes: lid van voedselteams, gebruik van bio- en fairtradeproducten (voedsel en kledij), verplaatsingen zoveel mogelijk met de (bak)fiets en/of openbaar vervoer, bio-ecologisch verbouwen (volop aan de gang: kalkhennepbouw, zonneboiler, vloeropbouw met schelpen en kurk, groendak…), 4 dagen op 7 vegetarische keuken, actief in de Kortrijkse NoordZuidbeweging, op wereldkamp in de zomer, keuze voor Triodos Bank, plannen om – nu we een zesjarige hebben – deel te nemen aan het project Gezinnen steunen Gezinnen, aan- en verkoop op tweedehandsbeurzen en –sites, met de kindjes deur-aan-deur verkoop ten voordele van 11.11.11… Dit is mijn persoonlijke bijdrage aan een meer duurzame sociale, ecologische en financiële wereld. Ik ben gemotiveerd dat het anders moet en anders kan, zowel dichtbij als veraf. Als educatief medewerker bij Protos geef ik workshops in secundaire scholen over de wereldwijde wateruitdagingen, maak ik met mijn collega’s scholen en gemeenten warm om actie te voeren op Wereldwaterdag, help ik mee aan de ontwikkeling van educatief materiaal waar leerkrachten mee aan de slag kunnen...

What competences would make you a good Generation T?

Ik heb zelf al kunnen ervaren hoe ongelijk de kansen zijn tussen jongeren hier en jongeren in minder ontwikkelde landen. Daarnaast ben ik al vaak in aanraking gekomen met de uitdagingen in het Zuiden op vlak van water en sanitaire voorzieningen. Ik heb een minieme bijdrage tot verandering geleverd via bijvoorbeeld de organisatie van een jongerenkamp in de Filippijnen en de coördinatie van de bouw van familiale ecologische toiletten in Rwanda. Maar ik ben door deze ervaringen vooral overtuigd van het belang van ontwikkelingssamenwerking, van het werk van ’ngo’s op het terrein en ik wil dit ook uitdragen naar anderen!

Give specific example(s) on how your projects or activities make a difference and initiate change.

Ik zet mensen aan tot bewust consumeren, in solidariteit met het Zuiden. Met Protos vertrekken we vanuit het concept indirect water om jongeren (en binnenkort ook gemeentebesturen en gemeentepersoneel) aan te zetten tot een meer duurzame consumptie. Ons consumptiepatroon bepaalt namelijk mee de mate waarin de bevolking kan beschikken over water in die landen waar deze goederen en diensten worden geproduceerd.

Als Noord-Zuid ambtenaar in Middelkerke en als vrijwilliger van de lokale fairtradewerkgroep in Kortrijk, zette ik in het verleden sensibiliseringsacties (voor inwoners, scholen, verenigingen, gemeentepersoneel…) op rond het belang van fairtrade.