Ecokot - omdat duurzaamheid niet duur hoeft te zijn...

Sustainable Development Goal(s): Sustainable Cities and CommunitiesResponsible Consumption

Missie: Aantonen dat duurzaamheid NIET duur en vervelend hoeft te zijn.

Waarom?

1. Te veel afval in de stad

2. Te weinig groen in de stad

3. Te weinig gemeengoed in de stad

Wat is EcoKot?

EcoKot is een buurthuis dat op een toegankelijke, creatieve manier wil aantonen dat duurzaamheid niet duur hoeft te zijn. Dat betekent duurzaam omspringen met de middelen die ons gegeven zijn door onze planeet én met elkaar. Het is niet gemakkelijk. Want veel dingen die we kopen, zijn niet gemaakt om lang mee te gaan. Soms gaan we gewoon ook niet goed om met dingen die juist wel duurzaam zijn. Hout, kleding, boeken, gezonde voeding, ... zijn dingen die we met z'n allen dagelijks met de tonnen op de afvalberg gooien of verbranden. Vaak zijn bepaalde duurzame dingen gewoon ook te duur voor de gemiddelde mens. Wij vinden dat op een gezonde levenskwaliteit en een duurzame samenleving geen prijs staat. Iedereen heeft recht op goede kwaliteit van leven, en dat is een basis!

'Duurzaamheid' is nodig op vele vlakken. Sinds de uitvinding van de atoombom, beseffen we meer dan ooit wat voor schade de mens de natuur kan berokkenen. Maar erger nog, het besef dat de natuur de mens minstens evenveel schade kan berokkenen. Aan de natuur hebben we veel te danken, dus moeten we er ook zorgzaam mee omspringen. 

In onze manier van samenleven, gaan we ook niet goed met elkaar om. Met 'we' bedoelen we hier dan de hele mensheid. De manier waarop zovele conflicten desastreuze gevolgen aannemen, is gewoonweg onvoorstelbaar. Je zou denken dat we genoeg mlddelen en kennis hebben om een waardig bestaan te bieden aan iedereen. Maar in de praktijk loopt het anders. Waar gaat het fout? Velen zullen u een antwoord willen toereiken. Vaak is dat een fout of een verouderd antwoord, dus wij gaan u ook geen geven. Of toch niet pretenderen dat wij het beter weten dan een ander. Wij willen gewoon samen met u het juiste antwoord vinden. Verandering begint bij jezelf en velen hebben het nodig. Laat ons dus verdraagzaam zijn en elkaar helpen waar nodig.

Het zijn die drie waarden - duurzaamheid, zorgzaamheid en verdraagzaamheid - die wij nauw aan het hart dragen, Concreet vertaalt zich dat naar een aantal zeer mooie projecten die omvat worden in de naam 'EcoKot': Meer info over deze projecten vind u hier

Tell me more!

"Think global, act local"

EcoKot is een duurzaam project opgezet door de netwerkorganisatie Common Antwerp vzw. De naam 'EcoKot' verklapt al veel, maar nog niet alles. Het is inderdaad een 'kot' met 'eco' doeleinden, maar meer een plek waar gezonde creativiteit zich broedt. Het is innoverende manier van aantonen dat duurzaamheid niet duur hoeft te zijn. En waar een betere plek om daarmee te beginnen dan in Antwerpen? 

Antwerpen is thuis aan zo'n 167 verschillende nationaliteiten. Dat is zelfs meer dan in New York! Daarom heeft Antwerpen ook zo'n groot en breed cultuuraanbod. Cultuur is onze draaiende motor. Daarbovenop staat Antwerpen ook bekend als Europese studentenstad met enorm veel jong en fris talent. Als je op globaal niveau een voorbeeld wil stellen van hoe het beter kan, begin dan lokaal. Begin in Antwerpen!


"A top-down system needs bottom-up people"

Armoede is, net zoals in andere steden, een groot probleem in Antwerpen. Een groot deel van onze bevolking is simpelweg niet in staat om zich bezig te houden met ideologische concepten zoals duurzaamheid en verdraagzaamheid. Veel mensen hebben vaak geen tijd en geen geld om zich daar bewust mee bezig te houden.

Onze politici, economen en professoren verzinnen vaak top-down systemen om duurzamer en verdraagzamer samen te leven. Maar ze zijn altijd afhankelijk van de 'bottom-up. Dat wordt vaak vergeten...


"The way you see the problem is the problem"

Gelukkig zijn heel wat buren bezig met hele waaier aan initiatieven om mensen met weinig geld vooruit te helpen. En gelukkig zijn er ook heel wat studenten en kunstenaars nu bezig met innovatieve ideeën uit te werken die velen ten goede komen. Daarom doet EcoKot er alles aan om die buurtbewoners, studenten en kunstenaars in een ontspannen en interactieve sfeer samen te brengen. Laat die bottom-up beweging maar beginnen!


"A dream you dream alone is just a dream, a dream you dream together is reality"

Willen we dus een duurzamere en verdraagzamere samenleving, dan moeten we er samen iets aan doen. Ecokot is de plaats bij uitstek waar u gelijkgezinde mensen zult ontmoeten. We bestaan nog maar net en we hebben uw steun meer dan nodig! Ga naar onze Get Involved pagina en ontdek op welke manieren u zoal kunt bijdragen.

In tussentijd zoeken we nog naar enthousiastelingen - maakt niet uit van welke soort of slag - om onze nieuwe ruimte terug fris leven te geven. Heb je ruimte nodig om te vergaderen? Heb je atelierruimte nodig? Wil je een workshop houden? Wil je een evenement organiseren? Alles kan en alles mag, zolang het maar bijdraagt aan een duurzamer en verdraagzamer Antwerpen. Via deze link kunt u ons persoonlijk contacteren. Elk voorstel wordt elke donderdagavond besproken vanaf 18u. Be there!

About the author

Kilian Price defines himself as a full-time dreamer. He is currently running a non-profit organization called Common Antwerp. The latter fosters connections between students, artists, and neighbours. At the moment they are working in three main projects namely EcoKot, samentuin De Wasserette, and District 10.