Vlaanderen en Zuid-Afrika blijven geloven in de kracht van jonge vrijwilligers

Sustainable Development Goal(s): Partnerships for the goals

Onder het motto “Upscaling and promoting youth volunteering in civil society organisations” sloegen Vlaanderen en Zuid-Afrika opnieuw de handen in elkaar. In het kader van deze vijfjarige samenwerking reisde een 5-koppige Vlaamse delegatie tussen 6 en 13  maart 2016 af naar Johannesburg. Deze Vlaamse stuurgroep begeleidt het ministerie voor jeugdontwikkeling in Zuid-Afrika (NYDA) in de promotie van het vrijwilligerswerk.

Tijdens de overlegmomenten met  de NYDA werd het actieplan voor het komende jaar in diepte besproken. Zo wordt er onder andere ingezet op marketingcampagnes om de waarde van vrijwilligerswerk in de kijker zetten. Meer dan bij ons wordt vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika gezien als een manier om bij te dragen aan de ontwikkeling van de gemeenschap. De focus ligt vooral op de sociale impact en minder op de persoonlijke verrijking die vrijwilligerswerk een jongere kan opleveren. Dit jaar bezocht de delegatie ook enkele projecten opgezet door jongeren in Johannesburg, waaronder een project door een groep jongeren waarbij de jeugd zich kan ontspannen en ontwikkelen via o.a. zang, dans en toneel.  

Parallellen met Vlaanderen zijn niet ver te zoeken. Deze samenwerking geeft het Vlaamse jeugdwerk de kans om kennis te delen, mee te reflecteren en geïnspireerd te raken door de talrijke initiatieven die soms met bitter weinig middelen door enthousiaste jongeren worden opgezet. De samenwerking tussen Vlaanderen en Zuid-Afrika is nog lang niet klaar: in december 2015 as er ontmoeting tussen de Zuid-Afrikaanse delegatie en Minister Sven Gatz te Brussel. Volgend jaar zal de Minister meegaan naar Zuid-Afrika om het project verder op te volgen.

Steven Vanonckelen (30 jaar) ging als Vlaamse vrijwilliger voor o.a. de Vlaamse Jeugdraad en Generation T mee op de missie naar Johannesburg.