Bart Wolput

Bart Wolput

http://www.giveaday.be

No PovertySustainable Cities and CommunitiesPartnerships for the goals

Rol

Coördinator van de Give a Day vzw

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben coördinator van de Give a Day vzw, waar onze missie er uit bestaat om de SDG’s te realiseren via vrijwilligerswerk. We willen hiervoor niet alleen het klassieke vrijwilligerswerk van organisatie en individuele vrijwilliger verbinden, maar ook de samenleving. Concreet verbinden we scholen, bedrijven, gemeentes, non-profit organisaties en burgers om samen de SDG’s te realiseren via concrete projecten via vrijwilligerswerk. We doen dit via het bouwen van de juiste IT tools, organiseren van sociale participatieprojecten en een multidisciplinair team van experts in CSR, CSL en vrijwilligers en een IT-team. We zijn indertijd gestart met het bouwen van een matchingswebsite voor goede doelen, vrijwilligers en vrijwilligersgroepen: www.giveaday.be. Deze breiden we nu uit met de juiste back offices voor scholen, bedrijven en steden om de SDG’s te kunnen realiseren en projecten en vrijwilligers te kunnen opvolgen. Daarnaast hebben we een vijftal projecten lopen, waar we bedrijven samen brengen met goede doelen (bv. Nike, Bol.com, Oracle,...), twee participatieprojecten in scholen waar ze projecten uitvoeren voor nonprofit rond de SDG’s, en twee participatieprojecten in gemeentes (Merelbeke, Antwerpen) waar we buurten activeren. Wij geloven in deze brede en complementaire aanpak van IT tools en sociale projecten. SDG’s zijn een herkenbaar kader. Door ons team van vrijwilligers worden concrete doelstellingen omgezet in concrete projecten met een impact op meer dan 1000 participanten. 

Waarom maak jij deel uit van Generation T?

Mijn bijdrage aan Generation T is mensen te inspireren en te stimuleren om aan sociaal ondernemerschap te doen. Er is zoveel meer mogelijk wanneer een VZW of CVBAs ook daadwerkelijk verder kunnen professionaliseren en een evenwicht vinden in duurzame inkomsten om de uiteindelijke missie te ondersteunen. Onze sterkte is dat we een heel mooi team bijeen hebben gekregen, dat talenten gespot worden, en de complementariteit elkaar versterkt. Het team stond altijd centraal, want zij dienen het hele kader te scheppen waarin anderen kunnen floreren. Vanuit mijn PhD en gewoon werk als project manager, heb ik ook de ervaring om mensen samen te brengen om iets moois en duurzaams te bouwen. Die samenwerking stimuleren, de sociale impact nastreven en ook het groter plaatje op langer termijn blijven zien, dat is mijn voornaamste bijdrage. 

Een concreet voorbeeld van hoe jouw project/activiteiten verandering teweeg brengt:

Dankzij onze projecten en IT tools worden al vele non-profit organisaties geholpen en mensen ingezet om een positieve impact te hebben op de samenleving. Onze participatieprojecten in combinatie met deze IT tools geven een complementaire cocktail om iedereen van passief naar actief burger om te vormen om samen te werken aan de toekomst. We zijn slechts een jaar bezig, maar we zien nog erg veel groeimarge en nood aan vernieuwing. Dat zien we zowel op vlak van IT in de non-profit sector, alsook op vlak van modernisering in vrijwilligersbeleid, en in het vooropzetten van concrete sociale doelstellingen (SDGs) in projecten. Onze rol is om dit hele transitieproces naar duurzaam en efficiënt vrijwilligerswerk, gelukkige vrijwilligers én organisaties, mee te ondersteunen. 

Wie heeft jou geïnspireerd? Wat maakte jou gepassioneerd om te werken aan duurzame transitie?

Wat mij heeft geïnspireerd zijn de duizende mensen die in 2015 met de vluchtelingencrisis in Calais spontaan de handen uit de mouwen staken om kleren en voeding in te zamelen, te triëren, te transporteren en te verdelen. Voor die warme samenleving, daar wil mee aan werken. Voor die mensen te helpen, daar doe ik het voor.