Elise Rouwens

Elise Rouwens

http://www.solarenterprise.eu

Renewable EnergyInnovation and InfrastructureSustainable Cities and CommunitiesResponsible ConsumptionClimate ActionPartnerships for the goals

Who are you and what do you do?

Ik ben een wereldverbeteraar in hart en nieren en geloof met heel m'n lijf en ziel dat we de wereld kunnen veranderen in de positieve zin als we dat echt willen. Ik probeer mijn steentje bij te dragen door me in te zetten in de transitie naar 100% duurzaam, met een duidelijke focus op hernieuwbare energie.  Na jaren in de verkoop van zonnepanelen heb ik veel geleerd en gezien uit en in de markt en dacht ik steeds vaker 'Dit kan beter, dit kan anders'. Een jaartje geleden raapte ik al mijn moed samen en begon ik voor de tweede keer aan mijn eigen onderneming. De vorige keer zette ik alles in om een CVBA SO (ilanga.org) op te richten die projecten in het Noorden realiseerde (zonnepanelen op scholen met burgerparticipatie via aandelen in de coöperatie) met als sociaal oogmerk projectontwikkeling (duurzame energie) in het Zuiden en educatie in en rond de scholen en gemeenschappen. Spijtig genoeg liep het daar mis in de partnership die ik aanging maar ik heb de moed niet laten zakken en lang genoeg nagedacht over hoe ik het wel zou kunnen waarmaken. En dus kwam ik to Solar Enterprise waarmee ik de link wil leggen tussen duurzame producenten en bewuste consumenten (B2C en B2B). Dit doe ik door concrete oplossingen te zoeken en deze op een positieve en constructieve manier in de markt te zetten. (Windmolens, zonnepanelen, zoutwaterbatterijen en tal van andere nieuwe technologieën en producten). Ik wil groeien naar een CVBA SO waar partners en klanten mee aandeelhouders worden.

What competences make you a good Generation T?

Ik ben ongelooflijk gedreven en heb een hart voor al dat leeft. Ik heb geen schrik, ben een durver en geloof in verandering door actie te ondernemen. Ik draag eerlijkheid en vertrouwen zeer hoog in het vaandel en durf mezelf gepassioneerd en professioneel te noemen doch bescheiden. Daarnaast besef ik dat ik alleen de wereld niet kan veranderen en dat samenwerking cruciaal is. Ik leer enorm graag bij en deel mijn eigen kennis met even veel plezier. Soms ben ik ietwat onzeker maar dat begint stilaan te verzachten en houdt me tegelijk met mijn twee voetjes op de grond. Toegegeven, ik ben een dromer en ben niet bang om verder te kijken en het onmogelijke mogelijk te achten maar ik ben me goed bewust van mijn eigen kunnen, sterktes en zwaktes. Dankzij een schitterende opvoeding en een warme thuis heb ik geleerd om altijd te geven en te delen en daar ben ik mijn moeder nog elke dag dankbaar voor. Ik geloof in het goede van de mens en weet heel zeker dat we meestal veel sterker zijn dan we durven dromen. Door samen te werken en van elkaar te leren, elkaar te ondersteunen en te versterken kunnen we bergen verzetten en oceanen verschuiven. Ik geloof in de toekomst en wil vechten om die te beschermen. Mijn god is de natuur en ik word geleid door de zon en de maan. Alleen ben ik echter maar alleen en me omringen door de juiste mensen en partijen is onmiskenbaar van cruciaal belang, voor mezelf en zeker ook voor Solar Enterprise. Mijn enthousiasme en optimisme deel ik met plezier.

Give specific example(s) on how your projects or activities make a difference and initiate change.

Zoals gezegd heb ik enkele jaren meegewerkt aan ilanga waar we concrete projecten (installaties zonnepanelen) verwezenlijkten op een aantal scholen in Vlaanderen. We ontwikkelden in die periode ook een educatief pakket voor de leerlingen waar ze leerden (zuiniger) omgaan met energie op een speelse manier. Ik zette veel partnerships op met tal van NGO's die zich inzetten in het Zuiden. Ik ben ook fier op de blauwdruk die we ontwikkelden met steun van ESF voor de opzet van CVBA SO binnen de duurzame energie. Maar belangrijker nog voor mij is wat ik vandaag doe met de Enterprise; De eerste kleine windmolens worden binnenkort(morgen) geïnstalleerd, ik heb al verschillende zonnepanelenprojecten voor particulieren gerealiseerd en de verkoop van de zoutwaterbatterijen begint stilaan te lopen. Daarnaast verkoop ik al een jaar producten die op gratis energie werken via de webshop. Als oprichter en enige zaakvoerder neem ik alle taken op mij. Het is een beetje veel om op te noemen maar het gaat van het chasen van producten, opzetten van partnerships tot marketing en verkoop en realisatie. Het zou handig zijn moesten er meer uren in een dag zijn maar ik krijg dit voor elkaar dankzij de steun van vrienden en familie en de kracht en het geloof in een duurzame toekomst voor ons allemaal.