Herlinde Baeyens

Herlinde Baeyens

http://Vlaamsejeugdraad.be

Responsible ConsumptionClimate ActionPartnerships for the goals

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Herlinde Baeyens, sinds eind 2016 jongerenvertegenwoordiger voor duurzame ontwikkeling bij de Vlaamse Jeugdraad. Het is mijn rol om samen met mijn collega's Mariame en Anne-Sophie een brug te vormen tussen Vlaamse jongeren, het VN-beleid en de Belgische politiek. Onze voornaamste focus is het informeren over de 2030 Agenda en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. We zijn namelijk van mening dat die agenda en de doelstellingen een nuttig kader vormen om over duurzame ontwikkeling te spreken. Dat kader helpt om duurzaamheid bevattelijk en begrijpbaar te maken en we zijn ervan overtuigd dat dat begrip nodig is om het draagvlak te creëren voor de radicale politieke beslissingen die nodig zijn. Ik heb ook het High Level Political Forum for Sustainable Development bijgewoond. Onze aanwezigheid en zichtbaarheid daar geven een sterk signaal aan beleidsmakers dat onze generatie klaar is om verantwoordelijkheid te nemen en dat ze ons echt moeten betrekken. We benadrukken ook telkens opnieuw, zowel naar beleidsmakers als naar jongeren, hoe belangrijk de transitie naar duurzaamheid is voor onze samenleving. Vooral klimaatactie en duurzame consumptie en productie krijgen daarbij onze bijzondere aandacht.

Waarom maak jij deel uit van Generation T?

Ik ben gedreven en ambitieus, heb intussen heel wat ervaring opgebouwd en ben oprecht idealistisch. Als eeuwige scout, geloof ik in samenwerking en wat wij als jongeren kunnen verwezenlijken. Als groepsleidster leerde ik teams leiden en dynamiseren, als Akabeleidster kreeg ik nog meer aandacht voor het belang van aandacht voor anders-zijn. Als jongerenvertegenwoordiger leer ik mijn ideeën diplomatisch te verwoorden zonder daarbij mijn eerlijkheid te verliezen. Ik luister goed naar andere jongeren en hun bezorgdheden en vertaal die in mijn eigen werk. Als deel van Generation T zou ik dat netwerk gebruiken om nog meer inzicht te krijgen in wat leeftijdsgenoten drijft om mezelf en mijn werk steeds te verbeteren.

Een concreet voorbeeld van hoe jouw project/activiteiten verandering teweeg brengt:

Recent organiseerde ik met collega's twee succesvolle evenementen. Het side-event op het HLPF heeft zonder enige twijfel delegaties geïnspireerd om meer jongeren te betrekken en hen manieren aangereikt tot kwalitatieve betrokkenheid. Ook onze Sustainable Saturday dit weekend was een groot succes: Jongeren hebben een topdag met interessante workshops beleefd en hebben een beter zicht gekregen op hoe de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen alomtegenwoordig zijn en hoe we op alle fronten tegelijk vooruit moeten gaan.

Wie heeft jou geïnspireerd? Wat maakte jou gepassioneerd om te werken aan duurzame transitie?

Eerlijk? Ik word gedreven door mijn verontwaardiging over wat misloopt of te traag vooruitgaat in de wereld en door mijn liefde voor al wat mooi is in de wereld.