Rozanne Henzen

Rozanne Henzen

Clean water and sanitationInnovation and InfrastructureReduced InequalitiesSustainable Cities and CommunitiesResponsible Consumption

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Rozanne, kom uit Nederland en doe een master Strategische Communicatie aan de Universiteit Antwerpen met minors in Consumer Psychology, Design Thinking en Social Entrepreneurship. De laatste twee minors heb ik gevolgd tijdens mijn semester aan de Stockholm University en Stockholm School of Entrepreneurship waar ik de helft van mijn master gevolgd heb. Naast mijn master doe ik dit jaar een online course van The Sustainable Fashion Academy om nog meer kennis te vergaren over duurzaamheid binnen de textielsector. De circulaire economie, duurzaamheid, textielrecycling, groen consumentisme en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn terugkerende thema’s in mijn studie en een grote interesse voor mij. Deze thema’s zijn de reden voor mijn master-progamma, de reden achter mijn website rozannehenzen.com, de reden dat ik heb meegedaan aan de bootcamp Circulaire Economie van Circulair Vlaanderen, de reden dat ik werk bij de Think Twice in Antwerpen en de reden dat ik nog steeds heel erg enthousiast ben over mijn studie en de richting die ik professioneel op ga: ik geniet van elk moment en van elk stuk nieuwe kennis dat ik tot mij neem! Ik kan daarom niet enthousiast genoeg zeggen!

Waarom maak jij deel uit van Generation T?

Ik ben van nature erg ondernemend, positief en hou ervan om te leren. Naast mijn master ben ik afgelopen week begonnen aan The Sustainability Fundamentals course van the Sustainable Fashion Academy in Stockholm om meer te leren over duurzaamheid binnen alle aspecten van de textielindustrie en, voor mijn gevoel, meer recht van spreken te mogen hebben over duurzaamheid binnen deze sector. Ik luister graag naar anderen, maar geef ook mijn mening en ga een goede discussie nooit uit de weg. Ik ben niet bang om te debatteren (zie CV), te spreken of te presenteren: ik geniet ervan. Ik merk dat ik hier in België het beeld van de stereotype Nederland gedeeltelijk belichaam: ik ben eerlijk, zeg waar het op staat (met respect en positiviteit) en hou van doorpakken en planmatig te werk gaan. Dit resulteert vaak in een leidinggevende positie binnen groepswerk, maar door het vele samenwerken en stages binnen mijn bachelor weet ik dat (gelukkig!) ook goed te doseren.

Een concreet voorbeeld van hoe jouw project/activiteiten verandering teweeg brengt:

Afgelopen semester (jan-jun ’17) heb ik voor 5 maanden gestudeerd aan de Stockholm University en de Stockholm School of Entrepreneurship waar ik de kans kreeg om vakken als Design Thinking en Social Entrepreneurship te volgen. In maart 2017 heb ik meegedaan aan een entrepreneurship hackaton met als thema ‘Closing the Loop’. Samen met twee teamgenoten werd ik geselecteerd voor een fellowship programma van 3 maanden aan de Stockholm School of Entrepreneurship om onderzoek te doen naar de levensvatbaarheid en uitvoerbaarheid van onze eigen start-up: Nodo. We willen een unisex overhemd produceren gemaakt van de restproductie van de Zweedse houtindustrie: Nodo - We turn wood into fabric and fabric into fashion. May the forest be with you… We zitten momenteel nog steeds in de onderzoeksfase, doen veel interviews en hebben meerdere ontwikkelingstrajecten lopen.Dit project, de manier waarop ikzelf met mijn kleding omga en de manier waarop ik kleding koop hebben veel mensen om me heen bewustgemaakt van problemen binnen de textielindustrie. Om mijn interesses te verzamelen en mijn vrienden/familie te informeren, ben ik erover gaan schrijven op mijn eigen website rozannehenzen.com. Op deze manier hoop ik een aantal mensen te inspireren en informeren. Dit hoeven geen duizenden of honderden volgers te zijn: think big, start small...

Wie heeft jou geïnspireerd? Wat maakte jou gepassioneerd om te werken aan duurzame transitie?

Vanaf het begin van mijn studie voel ik me aangetrokken tot duurzaamheid, MVO-management, innovatie, de circulaire economie en mode. Dit resulteerde in een fulltime marketing en MVO-brand positioneringsstage bij de i-did_slow fashion_movement in Utrecht (2015), waar ze textieloverschot redesignen tot prachtige producten in hun MVO-atelier. Deze stage en mijn daaropvolgende verblijf in Istanbul zijn voor mij de motor achter mijn verdere studie, thesissen, projecten en interesses geweest.

In Istanbul heb ik mij twee belangrijke dingen gerealiseerd:

  1. Er bestaat meer dan onze westerse normen en waarden.
  2. Onze wereld is nog mooier en kwetsbaarder dan ik dacht. We moeten er trots op zijn, haar beschermen, in plaats van vervuilen. Zelfs met de kennis van recycling die er is, gooien we nog steeds perfect herbruikbare materialen weg die de wereld vervuilen.Mijn stage, studeren in Istanbul en de groei van mijn interesses en inzet voor een duurzame textielindustrie hebben mij gevormd tot wat ik nu ben en doe.