Sam Proesmans

Sam Proesmans

No PovertyGood HealthQuality EducationReduced InequalitiesClimate Action

Rol

Assistent interne geneeskunde in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen

Quote

"De vreselijke armoede en het totale gebrek aan kansen voor zovelen op deze planeet grepen me zodanig aan, dat ik besliste dat mijn toekomst erin zou bestaan te streven naar universele toegang tot gezondheidszorg en onderwijs."

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben assistent interne geneeskunde in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Toen ik op mijn zestiende voor het eerst met de rugzak de wereld in trok, werd me al snel duidelijk hoeveel geluk ik had zoveel kansen en mogelijkheden te krijgen. In de jaren die hierop volgden wisselde ik mijn studies geneeskunde af met vele stages en reizen in Azië, Latijns-Amerika en Afrika, met als hoogtepunt een trip van 12 000 km met een klein sportvliegtuigje van België naar Congo - te zien in de documentairereeks Flying Doctors op Eén. De vreselijke armoede en het totale gebrek aan kansen voor zovelen op deze planeet grepen me zodanig aan, dat ik besliste dat mijn toekomst erin zou bestaan te streven naar universele toegang tot gezondheidszorg en onderwijs. Ik werk momenteel in een Antwerps ziekenhuis. Met een verdere opleiding infectieziekten en tropische geneeskunde, in combinatie met een Master in Public Health aan Harvard University in Boston, hoop ik verder te kunnen gaan op de weg van global public health policy.  

Waarom maak jij deel uit van Generation T?

Als arts en lid van het European Health Parliament en de Vrijdaggroep ben ik enorm geïnteresseerd in de uitdagingen van de toekomst, niet alleen op het vlak van gezondheid, maar in een breder maatschappelijk “public health” kader.  

Een concreet voorbeeld van hoe jouw project/activiteiten verandering teweeg brengt:

Als arts specialist-in-opleiding werk ik fulltime in het ziekenhuis. Momenteel werk ik op de dienst spoedgevallen, later dit jaar op intensieve zorgen. Door steeds mijn activiteiten in een breder kader te plaatsen en naast mijn klinische activiteiten vele projecten in binnen- en buitenland te doen, probeer ik me te oriënteren richting een public health specialist. Uiteindelijk is mijn doel - na het behalen van een Master of Public Health aan Harvard University volgend jaar en een specialisatie infectieziekten af te ronden - om uiteindelijk te werken voor een NGO of bi/multilaterale organisatie.