Wendy Wuyts

Wendy Wuyts

http://www.mo.be/auteur/wendy-wuyts

Quality EducationInnovation and InfrastructureSustainable Cities and Communities

Wie ben je en wat doe je?

Ik werk in Japan aan een doctoraat over Industrial Ecology en "socio-economic metabolism", met andere woorden: materiaalstromen. Tegelijk blijf ik ook verbonden met projecten in Vlaanderen. Ik ben deel van het Circulaire Economie Bootcamp van Vlaanderen en momenteel werk ik samen met Samenlevingsdienst, stad Leuven, Leuven 2030 en een Leuvense prof aan een project om jongeren uit alle lagen van de maatschappij aan het circulaire economie verhaal deel te laten nemen.

Waarom maak jij deel uit van Generation T?

Ik wil mensen - al schrijvend - inspireren en laten bijleren, op een andere manier. Ik wil circulaire economie plezanter, interessanter en vooral toegankelijker maken om meer mensen uit hun crisis te halen. Ten eerste ben ik al een jaar een wereldblogger voor MO*, waar ik schrijf over duurzame ontwikkeling in vooral Thailand en Japan. Mijn grote kinderdroom is om een novelle te schrijven, waarin tal van sociale en ecologische thema's zijn verwerkt. Die is nu bijna af.  

Wanneer ik terug ben uit Japan, wil ik graag een consultancy bureau oprichten dat niet alleen adviseert, maar ook oplossingen co-creëert (een beetje zoals Metabolic in Amsterdam). Een idee voor een nevenproject is om "tupperware avonden" te organiseren, maar dan met "upcycled producten" en bij mensen thuis verhalen over sociaalecologische problemen en design te vertellen. 

Een concreet voorbeeld van hoe jouw project/activiteiten verandering teweeg brengt:

Ik heb in de afgelopen twee jaar vooral in het buitenland gestudeerd, o.a. in Oostenrijk, Zweden en Thailand. In het afgelopen jaar heb ik onderzoek gedaan rond "facilitation of the implementation of new circular economy activities in higher education institute", waarbij ik met de rector van een Thaise universiteit, de decanen, studenten en werknemers ging praten over circulaire economie. Ik vertrok van het punt dat je altijd van anderen en het verleden kan leren, en dat je op die kennis moet voortbouwen als je transitie wil. Ik heb met mijn vragen veel zaadjes geplant. Het resultaat was een Sustainability Shop & Lifestyle Hub op de campus. Ook begonnen ze te experimenteren met fietsdelen. Ik ben iemand die kritische vragen stelt en mensen met elkaar verbindt. Ik was daardoor niet bang om met de rector van te gaan praten, terwijl in Thailand het ongewoon is dat jonge, minder ervaren mensen met de top praten. Op het einde heb ik ook een informele lunch georganiseerd met deze rector, enkele managers, en studentenleiders, omdat voor mij duurzame ontwikkeling en transitie vooral vertrekt bij "shared moments and shared spaces".