Yannick De Strycker

Yannick De Strycker

https://spottersvanapenbomen.be/

Quality EducationResponsible ConsumptionLife on land

Wie ben je en wat doe je?

Met Spotters van Apenbomen wil ik samen met enkele vrienden permacultuur zo bekend mogelijk maken wereldwijd. Dit vind ik ontzettend belangrijk want ik wil een wereld waarin nog duizenden generaties mensen zo vrolijk kunnen wezen als ik. Voedselproductie met monocultuur vereist veel olie en verarmt de bodem. Ik wil dat er onder de bevolking terug kennis is over de duizenden verschillende gewassen om te eten, hoe ze te telen en hoe ze klaar te maken. Ik wil meer voedsel geproduceerd lokaal en zonder chemicaliën en hier een label voor op de markt brengen. Dit creëert gezondere voedingspatronen, minder afhankelijkheid van grote landbouwbedrijven en meer groene diversiteit rondom ons.Wat is ons kernconcept? We creëren een mythe rond de apenboom waardoor mensen de boom zoeken en gelukkig worden als ze hem opmerken (cfr klavertje 4 of Waar is Wally). Tegelijkertijd schuiven we deze boom naar voor als herkenningspunt voor permacultuur. Op deze manier staat er overal in ons straatbeeld reclame voor permacultuur.Met Spotters van Apenbomen vormen we de brug tussen alle instanties die permacultuur verspreiden en de grote massa messen die niet geboeid zijn door ecologie. Het is te vergelijken met Michelin restaurantgids die zorgt voor de naambekendheid van de betere restaurants. De focus ligt plezier en vertier en verwondering met een verhoogd bewustzijn en interesse in natuur en voeding als resultaat.

Waarom maak jij deel uit van Generation T?

Ik ben erg leergierig en ontmoet graag nieuwe mensen. Met de juiste vragen en mijn luisterend oor kom ik snel te weten wie mensen zijn en waarvoor ze staan. Ik kan goed enthousiasmeren en krijg dan ook erg goed een idee verkocht aan anderen. Ik heb heel veel verbeeldingskracht en daarom zie ik ook veel mogelijkheden voor een mooiere en betere wereld.Met Spotters van Apenbomen wil ik bovenop permacultuur bekendmaken, ook een klankbord zijn voor andere duurzame initiatieven. Ik wil noten van de apenboom voorzien voor WOW-food waar zij mee kunnen koken en bv leuke reclame maken voor een schoonheidsspecialiste ie kiest voor ecologische producten. Net zoals Michelin via sterren op een leuke manier reclame maakt voor de betere restaurants wil ik via het apenboomzoekspel reclame maken voor de meer ecologische ondernemingen.Ik verlang heel hard naar een betere wereld waardoor ik erg moeilijk vind om een job aan te nemen als ingenieur in de chemische industrie. Ik ben goed in storytelling, enthousiasmeren en netwerken en beschouw spotters van apenbomen dan ook als een goede manier om er een job uit te creëren waar ik me wel goed bij voel.

Een concreet voorbeeld van hoe jouw project/activiteiten verandering teweeg brengt:

Intussen hebben reeds honderden mensen gehoord over het bestaan van permacultuur via spotters van apenbomen. Dat is eerste en cruciale stap om van circulaire landbouw de volgende norm te maken. Er is een website, een app om apenbomen in kaart te brengen (meer dan 600 stuks tot dusver), een facebookgroep waar 300 mensen hun apenboomfoto’s in posten. Voor dit project heb ik mijn permaculture design course gevold bij Voedselbos vzw in Nokere. Er zijn reeds veel instantie die ecologische diensten en producten aanbieden en ik ga hen helpen om de grote massa te bereiken.