Younnes Ibrahimi

Younnes Ibrahimi

https://youngentelechy.be

Quality EducationReduced InequalitiesSustainable Cities and Communities

Who are you?

Ik ben Younnes Ibrahimi, een maatschappelijk geëngageerde ondernemer.

Al van kleins af aan bekommer ik me om allerlei maatschappelijke uitdagingen. Als jonge adolescent ben ik me dan ook maatschappelijk beginnen engageren. Ik richt me vooral op uitdagingen rond sociale inclusie en diversiteit in het hoger onderwijs / ondernemerschap / op de arbeidsmarkt. Over de jaren heen heb ik me dan ook vaak geëngageerd in het middenveld, een studentenvereniging opgericht, gewerkt in een sociale start-ups en tot slot een non-profit en bedrijf opgericht.

Vandaag ben ik oprichtende voorzitter bij jongerenorganisatie Young Entelechy en oprichtende zaakvoerder bij D-HRD. Bij Young Entelechy stimuleren we de doorstroom van jongeren met een migratieachtergrond naar het hoger onderwijs en het ondernemerschap. Bij D-HRD ondersteunen we bedrijven bij uitdagingen rond diversiteit en inclusie.

Why are you part of Generation T?

Over de jaren heen heb ik in verschillende functies een expertise kunnen opbouwen inzake etnische / culturele diversiteit en sociale inclusie. Zoals reeds aangehaald deed ik dit in de non-profit sector, de profit sector en het (hoger) onderwijs.

Het is belangrijk te weten dat iedereen met een andere bril kijkt naar de samenleving en zijn facetten. Zo ook verschillen de meningen over diversiteit en sociale rechtvaardigheid. Door de vele samenwerkingen met verschillende organisaties en (onderwijs)instellingen, heb ik vele uiteenlopende perspectieven inzake diversiteit en inclusie leren kennen. Van jonge scholieren in het middelbaar én academici via Young Entelechy tot meer ervaren professionals via D-HRD.

Als sociaal ondernemer leer ik nog dagelijks ideeën uitwerken, teams leiden en initiatief nemen. Ik heb ook het genoeg om mijn ondernemende vaardigheden verder te ontwikkelen bij incubator Startit@KBC en ondernemersnetwerk 'De sociale innovatiefabriek'.

Daarnaast zet ik, in mijn functie als voorzitter, bij Young Entelechy meerdere samenwerkingen op met verschillende verenigingen. Dit heeft me geleerd om ideeën in co-creatie te ontwikkelen om in teamverband te coördineren en uit te voeren. Maar ook vanuit mijn functie als diversiteitsconsultant / zaakvoerder bij D-HRD leer ik dagelijks nieuwe professionele vaardigheden bij de uitwerking van langdurige veranderingstrajecten binnen bedrijven.

Give specific example(s) on how your projects or activities make a difference and initiate change.

Met D-HRD helpen we bedrijven en instellingen bij het opstellen van een HR-beleid met de focus op diversiteit en inclusie. De bedrijven krijgen daarbij toegang tot een database met talentvolle professionals met een migratieachtergrond.

D-HRD is ontstaan vanuit Young Entelechy, een jongerenorganisatie die zich inzet om jongeren met een migratieachtergrond gelijke kansen te bieden in de maatschappij door hen te inspireren, motiveren en begeleiden. Zo organiseert Young Entelechy samen met een aantal secundaire scholen in Antwerpen ROADSHOWS. Tijdens zo’n roadshow krijgen de scholieren de gelegenheid om ‘rolmodellen’ te ontmoeten en met hen in gesprek te gaan.

Met deze Roadshows wilt Young Entelechy een platform creëren voor rolmodellen om zoveel mogelijk jongeren  te inspireren en te stimuleren om de instroom naar het hoger onderwijs, het engagement op de arbeidsmarkt, de stap naar het ondernemerschap en wederzijds respect te bevorderen.

Tot slot, om de sociale inclusie van jongeren met een migratieachtergrond in het hoger onderwijs te bevorderen, richtte ik ook mee een studentenvereniging op aan de Antwerpse Universiteit en hogescholen.