Zjef Van Acker

Zjef Van Acker

https://averticalfarmstory.wordpress.com/

No PovertyNo HungerGood HealthQuality EducationGender EqualityClean water and sanitationRenewable EnergyInnovation and InfrastructureSustainable Cities and CommunitiesResponsible ConsumptionLife on landPeace and Justice

Wie ben je en wat doe je?

Mijn doel is om steden (en onze maatschappij) te helpen transformeren in ware ecosystemen. Ecologische, sociale en economisch gezonde ecosystemen. Hoe doe ik dat vraag je je dan af, wel, mijn playground is stadslandbouw en nog specifieker: Vertical Farming. Deze nieuwe industrie heeft een enorm potentieel omdat het de fundamenten van onze maatschappij raakt: Voedsel, water, energie en onderdak. Als we dat via stadslandbouw en vertical farming goed kunnen doen, wel dan kunnen we de transitie naar een maatschappelijk gezond ecosysteem zeker helpen en versnellen! 

De voorbije jaren heb ik vooral internationaal samenwerkingen opgezet en evenementen georganiseerd via die Association for Vertical farming. Hieruit heb ik ook een Collectief rond authentic Storytelling via video opgericht (www.kikvors.video). Het eerste project was alvast: The 12 steps to become an Urban or Vertical Farmer, een reeks van een 10-tal documentaires alwaar we urban en vertical farmers interviewen die via hun bedrijf het huidige voedselsysteem gezonder maken. 

En als laatste ben ik nu bezig met GroeiNEST, een soon to be vzw die vanuit Gent voedsel-producenten en consumenten bij elkaar brengt, faciliteert om hun ding te doen en samenwerkingen aan te gaan. Met GroeiNEST willen we gebalanceerde ecosysteempjes in het stad opzetten. Dit doen we door gemeenschappelijke groeiplekken op te zetten en te runnen, workshops te organiseren, en teams samen te zetten. 

Waarom maak jij deel uit van Generation T ?

Wat ik kan bijdragen aan Generation T? Mijn enorme kennis van het wereldwijde stadslandbouw-gebeuren, mijn netwerkskills, mijn moreel compas, mijn retorische skills, mijn verleidingskills en kennis over verleiding (jawel, een zeer ondergewaardeerde skill die als we er wat aandacht aan zouden schenken ons veel dichter bij gender equality en wereldvrede zou brengen), mijn nieuwsgierigheid en mijn liefde voor space travel and colonization. Ook nog erbij: Toegepast filosofische benadering van alles (zie moreel kompas). De zin van het leven bijvoorbeeld, één van men specialiteiten. En mijn liefde voor taboes doorbreken (zoals bvb over seks en verleiding) - dit volgt weliswaar uit mijn toegepast filosofisch kantje. 

Ik heb echt al teveel gedaan dan dat goed is voor me. En mijn rol is vaak facilitator, organisator of manager. 

  • Laatst was er de Brussels vertical Farming workshop die ik samen met men stagiair even uit de mouw geschud heb: https://vertical-farming.net/news/events/brussels-vertical-farming-workshop/ 

  • Zo heb ik ook al vele conferenties , workshops en infodagen overal ter wereld georganiseerd: Milan, New York, London, Amsterdam, Mumbai en GENT (Gent was de beste natuurlijk). 

  • Tevens heb ik ook vrijwillig de ganse Association (AVF) gereorganiseerd om verder te kunnen groeien en meer samenwerkingen te kunnen opzetten. Meer info via deze video: https://www.youtube.com/watch?v=2Tq92sJXXjg 

  • I think Global, maar ik act ook zeer local. In Gent ben ik jaren actief geweest in de werkgroep Stadslandbouw Gent waar we tot een tiental info, debat en inspiratie-avonden organiseerden. Samen zo bv. acties zoals lunch met LEF opgezet (hopelijk ken je dat want het is echt zot cool). 

  • Ik heb ooit ook Domestic Bugs meegedaan, een collectief die mensen wou aanzetten om thuis met insecten te koken en te kweken (afvalverwerking als het ware). En dat is effectief gelukt - mensen begonnen thuis insecten te kweken! 

  • En nu Kikvors en GroeiNEST, dat voelt echt aan als de next level van empowerment omdat ik er deze keer echt ook men job van wil maken. Dat persoonlijk economisch ecosysteem dat in balans moet komen en zo ook meer effect zal hebben! 

Wie heeft jou geïnspireerd? Wat maakte jou gepassioneerd om te werken aan duurzame transitie?

Gandhi, Jezus, Loa Tze, Einstein, Spartacus en Rocky. Tevens ook mijn vader en mijn moeder die me dat met de paplepen hebben ingegeven. Arno De Mol van Lokaal. En alle andere mensen die zichzelf kwetsbaar opstellen om een duurzame transitie te bewerkstelligen - they are many - yet still so under appreciated by society.